Terugblik Retraiteweek op Schiermonnikoog 3-10 juni 2020

Het was de eerste fysieke bijeenkomst sinds de uitbraak van het Coronavirus. We waren met 11 deelnemers op Schiermonnikoog en het was natuurlijk aanpassen en wennen aan een nieuwe situatie.

De keuze voor Schiermonnikoog is omdat we daar voor eigen onderkomen en maaltijden kunnen zorgen. We hebben wel een aanvangs en -afscheidsmaaltijd gehouden, dat bleek goed mogelijk omdat de restaurants zich daarop aangepast hebben.

Als meditatieve ervaring was de week zeker geslaagd, het is met een kleine groep heel makkelijk om de taken te verdelen.

Er waren genoeg mensen om elke dag een programma en teksten te verzorgen. De yoga was vaak vernieuwend en een waardevolle toevoeging voor het mediteren.

We hebben een aantal praktische aanpassingen gemaakt. De binnenkomst gaat via de zijdeur, waar een fonteintje is om handen te wassen.

Het verlaten van de kapel gaat door de voordeur, zodat geen gedrang ontstaat in het zijkamertje. Meditatie en yoga vond meestal plaats in de kapel vanwege het slechte weer. Hierbij ging afstand houden prima, maar we kunnen met maximaal 13 mensen yoga doen. Dat wordt dan ook het maximale aantal deelnemers voor volgende groep. Wat nog wel een probleem was om ook tijdens het sociale gebeuren, het thee drinken na de meditaties, afstand te houden. In de evaluatie kwam naar voren dat iedereen ook zelf verantwoordelijk is om de afstand te bewaren. Afgesproken is om de volgende keer bij aanvang heel duidelijk aan te geven wie de 1,5 meter wil handhaven, zodat dit door iedereen gerespecteerd wordt.

Zoals de meesten van jullie al weten organiseren we dit jaar de Stilteweek ook op Schiermonnikoog van vrijdag 28 augustus tot en met vrijdagochtend 4 september. Dit is omdat we in de Oerboerderij het afstand houden niet kunnen waarborgen.

Wil je deelnemen aan de week eind augustus op Schiermonnikoog, geef je dan hier op.

Hou er rekening mee dat je tijdig een onderkomen regelt op Schiermonnikoog en de boot van te voren reserveert.

Vriendelijke groet.

Print Friendly, PDF & Email