Contactgroep bijeenkomst en verslag van de meditatieweken zondag 24 oktober 10.00 uur

Contactgroep bijeenkomst 24 oktober 10.00 uur fysiek en via Zoom

Deze bijeenkomst is voor ieder toegankelijk.

Het voorstel is om de bijeenkomst plaats te laten vinden in Culemborg bij Emilie en via Zoom.

Als je nooit mail ontvangt van de contactgroep, geef je dan op bij contactgroep@advaitastiltegroepen.net en we sturen je de zoom link.

Voor iedereen als je fysiek aanwezig wilt zijn geef je dan ook op via deze email.

Bespreekpunten:

 • Wisseling van de coördinatoren en ondersteuning.
 • Organisatie van de weken
 • Bijeenkomsten en Corona
 • Zoom en fysieke bijeenkomsten
 • Website
 • Kosten
 • Bijlagen: Verslag van de Retraiteweek en de Stilteweek + evaluatie

Coördinatoren en ondersteuning

Het is goed om af en toe te wisselen van Coördinator. Zou je een jaartje een activiteit willen organiseren of ondersteunen stel je dan beschikbaar.

Coördinatoren doen niet alles zelf, maar zijn wel meestal degenen die een activiteit initiëren en het aanspreekpunt. Bij de uitvoering helpen alle deelnemers mee.

Het gaat dan om:

 • De Advaita meditatiegroepen, op dit moment zijn de meditatiebijeenkomsten elke dinsdagavond en elke eerste en derde zondagochtend van de maand.
 • De Contactgroep
 • Het organiseren van de Stiltedagen meestal 3 x per jaar en de Meditatieweken 3 x per jaar.
 • Beheer van de website

Organisatie van de weken in 2022.

De Winterweek 28 januari- 4 februari 2022 Schiermonnikoog.

Rolf heeft zich beschikbaar gesteld. Als iemand hem wil assisteren, graag.  De locatie (Villa Nova) ligt al vast en was al betaald door de deelnemers van vorig jaar. Enkelen daarvan kunnen deze week niet mee, er zijn dus weer plekken vrij. Sabine handelt deze financiën af. (Deze locatie was gekozen i.v.m. corona, zodat ieder een eigen kamer zou hebben).

De Retraiteweek  Schiermonnikoog 10-17 juni 2022  Herma en Anke

De Stilteweek – augustus nog geen datum, nog geen plek en nog geen organisatoren. Voorstel www.ecohuisje.be in de Ardennen komt op ongeveer €250,- pp totaal voor een week.

Het voorstel is om deze week door/in/nabij België te organiseren, zodat ze toegankelijker wordt voor onze Belgische vrienden.

Bijeenkomsten en Corona.

Het uitgangspunt is dat iedereen zich veilig voelt tijdens bijeenkomsten en meditatieweken.

Het voorstel is om te zelftesten voordat we bij elkaar komen voor de meditatieweken.

En om aan het begin van een week of bijeenkomst even te bespreken hoe iedereen zich veilig voelt, bij welke afstand e.d.

Is het nodig om een CO2 meter te kopen of heeft iemand er een.

Reden: Iedereen kan besmettelijk zijn, gevaccineerd of niet.

Zoom  en de fysieke bijeenkomsten

Het zou heel fijn zijn als we fysieke bijeenkomsten ook kunnen zoomen. Voor een aantal deelnemer heeft dit de voorkeur en het heeft beslist een toegevoegde waarde dat we als België en Nederland zonder te reizen toch elkaars bijeenkomsten kunnen bezoeken. Brugge deed dit 5 september. Amsterdam 7 september bij Mirjam. We kunnen onze ervaringen delen om hier een goede formule voor te vinden.

De website

De website is veranderd in opzet. Alle Nederlandse groepen zijn geen aparte websites meer maar pagina’s van de hoofdwebsite. De Belgische groepen zijn nog wel aparte websites, omdat dat beter bij hun behoefte past.

Zijn er nog verzoeken om dingen aan te passen.

 • Ik denk zelf er zou een inventarisatie kunnen komen welke groepen nog actief zijn of weer willen worden.
 • Als er ook in Nederland weer fysieke bijeenkomsten worden gehouden, hoe gaan we dat organiseren op de website.
 • Bijeenkomsten: Zou het handig zijn om een agenda te hebben met bijeenkomsten in Nederland en in België en hoe houden we die bij? We kunnen het ook zo laten als het is. De Coördinatoren hebben zelf emaillijsten die ze gebruiken en Brugge gebruikt de website voor berichten.
 • Vanwege de veiligheid worden de gegevens van de Zoom bijeenkomsten altijd persoonlijk toegestuurd.
 • Meditatieweken en stiltedagen is geen probleem omdat die niet zo vaak zijn.

Ik (Sabine) wil nog wel een jaartje beheren, maar hoor graag als er dingen beter kunnen. Als er iemand anders het beheer wil delen of ondersteunen graag. Ondersteuning is er al voor een deel omdat België hun eigen websites bijhoudt.

Kosten

Heel pragmatisch: Zoom en de website kosten geld. €139,90 die Rolf betaalt voor het Zoom account en € 77,14 voor de website en hosting. Dit is samen €217,04 per jaar. Ik weet niet of Jacques nog kosten heeft. 27 mensen hebben vorig jaar een bijdrage geleverd.

Ik kan net als vorig jaar een verzoek doen uitgaan dat de deelnemers van de meditaties een X bijdrage overmaken. Vorig jaar was dat €5,-  dat zou nu €7,50 moeten worden.

Sabine

Bijlagen

Verslag retraite week 2021

25 juni tot 2 juli (Herma en Anke)

De retraite week in juni volgde het vertrouwde programma van: 6.30 ochtendmeditatie, 9.00 yoga, 11.00 meditatie met teksten en om 19.30 satsang en meditatie.

Ondanks dat het aantal deelnemers aan de lage kant was, kwam het groepsproces snel op gang.  Er ontstond een stille sfeer, een open ruimte en ieder kon zijn/haar eigen onderzoek kon vervolgen. De eventuele deelrondes ontstonden spontaan en waren vrijblijvend. Het rooster met de taken: koffie/thee, yoga en meditatie werd ter plekke ingevuld en verliep zonder problemen.

De kerk was opgeruimd door vrijwilligers: alle stoelen en andere spullen die boven stonden waren verdwenen. Onze doos met spullen stond er nog.

Deze week was er geen open kapel.

Evaluatiepunten:
 • De datum van de retraiteweek was wat aan de late kant, wat drukte gaf op het eiland en beperkingen bij het zoeken naar een verblijf. Na samenspraak met de deelnemers werd afgesproken om het volgend jaar eerder te plannen en dat wordt dan van 10 tot 17 juni 2022. Herma doet de coördinatie.
 • De sleutel van de kerk kon worden opgehaald bij de buren: Resort Schierduin (Voormalig Egbertsduin)
 • Als we het vragen mogen we gebruik maken van de toiletfaciliteiten aldaar.
 • Voor volgend jaar zou het wel fijn zijn als er wat meer stoelen aanwezig zijn.
 • In de kerk is wifi aanwezig i.v.m. de opnames.

Verslag Stilte week 2021

13 tot 20 augustus (Sabine en Annelou)

De Stilteweek vond dit jaar plaats van 13-20 augustus. Midden in het 2021 zomerseizoen was het zo druk dat er dubbele afvaarten waren van de veerboten en het onmogelijk was last minute onderdak te vinden. Eenmaal gesetteld viel de drukte mee, op een of andere manier concentreert zich dat meestal rondom de Spar en de winkeltjes. Op de tijden van ons programma hadden we er eigenlijk geen last van. Wel een goed bezochte open-kapel middag. De formule van de week: ’s ochtends mediteren, daarna yoga en na de koffiepauze mediteren met teksten en ‘s avonds een  lezing of begeleide meditatie (op tape van Douwe) werkt goed voor iedereen. Het was een fijne week, die iedereen de gelegenheid en de rust gaf om meer openheid te ervaren en ruimte te maken voor zelfonderzoek. Ook was de groep veilig zodat er af en toe makkelijk persoonlijke dingen gedeeld konden worden. Het was fijn om te merken dat ook nieuwe deelnemers makkelijk in de groep werden opgenomen. Praktisch liep alles op rolletjes, iedereen droeg bij aan het programma en deed de karweitjes.

Evaluatiepunten:

 • Waarschijnlijk is het handiger om de week eind augustus te plannen.
 • Mijn idee zou zijn om de stilteweek niet meer op Schiermonnikoog te doen, maar als Covid het toelaat misschien weer de Oerboerderij of zelfs een stuk zuidelijker zodat het voor onze Belgische Advaitisten makkelijker is om aan een week deel te nemen
Print Friendly, PDF & Email