Advaita-stiltegroepen: situatie okt. 2014

Vanuit een aantal groepen wordt het belang van stilte benadrukt. Gezelligheid is mooi meegenomen, maar de meditatie op de citaten dient centraal te staan. Er kan natuurlijk iets gezegd worden, maar iedereen is zelfstandig en is vooral bezig met zijn eigen situatie (‘Hoe zit het met jezelf?’). Men bemoeit zich best niet teveel met de situatie van een ander. Dan komt er vanzelf een lichte, open sfeer.
Nieuwe mensen moeten de kans krijgen iets te zeggen, iets te vragen. De antwoorden dienen bondig te zijn, de vraagsteller dient uitgenodigd te worden tot zelfstudie en zelfbevraging.

De Retraiteweek (Schier, juni) en de Stilteweek (Stoutenburg, augustus) zijn de deelnemers sterk bevallen. Het zijn twee verschillende formules. In beide staat het mediteren op opnames van Douwe centraal. De Retraiteweek werkt daarnaast met yoga en andere oefeningen. In de Stilteweek is het nut gebleken van loopmeditatie, het gezamenlijk verrichten van huishoudelijke karweitjes, en het samen verblijven in één gebouw.
De Retraiteweek zal in 2015 opnieuw doorgaan op Schier, en dit van 19 t/m 26 juni.
De Stilteweek zal ook zeker opnieuw doorgaan (in augustus). De plaats staat nog niet vast.

Volgend jaar zal gestart worden met een Stille Winterweek (Schier, 6 t/m 13 feb). Hier wordt de klemtoon gelegd op het vermijden van afleiding.

Op 25 jan 2015 organiseren we een Advaita-middag in het Advaitacentrum te Gouda. Bedoeling is zoveel mogelijk leerlingen van Douwe samen te brengen.

Het zou mooi zijn mochten meer mensen een overzicht hebben van alles wat leeft binnen de ‘Advaita-stiltegroepen’. Daarom zal een inspanning gedaan worden om de verspreiding van de Nieuwsbrief te verbeteren. Ook zal op de website een agenda bijgehouden worden.

Douwe gaf ons de raad de coördinatie niet te lang van één persoon te laten afhangen. Vanaf nu zullen naast Jean-Pierre ook Odile en Rolf hiervoor instaan.

Jean-Pierre

Print Friendly, PDF & Email